Ekebyhovs äppelgenbank

Ekebyhovsparken
Ekebyhovsparken är ett fantastiskt område alldeles intill Ekerö centrum. Herrgårdsbyggnaden av trä, Ekebyhovs slott, har anor från 1600-talet. Här anlades i början av 1900-talet en plantskola med bland annat många äppelträd. 1998 tillkom en äppelgenbank med ett 50-tal sorter. Det finns till och med en lokal sort Gylling som man har odlat fram här.

apple-blossom-785785_1920

Äpplets historia
Äpplen – vildapel har man använt och ätit sedan forntiden i Sverige. Under medeltiden förde munkar med sig ädlare sorter, kunskapen om odling och konsten att ympa. På 1300-talet hade äppelodlingen nått sådan omfattning att man kunde straffas om man ”pallade äpplen”.

Ekerö – Stockholms Kivik
Det finns dokumenterat på en karta att äppelodling bedrevs på Ekerö på 1640-talet. Särskilt under 1940-talet var äppelodlingarna på Ekerö välkända och betraktade som Stockholms Kivik. De flesta av dessa trädgårdar är numera nedlagda. Den välkända ca 700 meter långa allén till Ekerö kyrka anlades 1895 med den tidens bästa sorter.

Äppelgenbanken
Totalt finns ett 50-tal äppelsorter i Ekebyhovs genbank. Alla har anknytning till Uppland och Mellansverige och till äldre äppelträd av olika välkända sorter. Genbanken i Ekebyhovsparken har tillkommit genom ett samarbete mellan NGB/POM, Ekerö kommun, Arbetsgruppen för Ekebyhovsparken, Pomologiska Sällskapet och Rosendals trädgård på Djurgården i Stockholm.

Samtliga sorter som finns i Ekebyhovsparkens äppelgenbank finns beskrivna i en speciell trycksak: Äppelgenbanken i Ekebyhovsparken.

Sorten Gylling från Ekebyhov är en lokal sort som man odlade fram. Själv har jag som Ekeröbo aldrig varken sett eller smakat Gylling.

En av Sveriges främsta pomologer Görel Kristina Näslund beskriver Gylling så här i sitt praktverk Svenska äpplen (med teckningar av Ingrid af Sandeberg) :

018560bäst

Storlek: Medelstort – stor.
Köttet: Gulvitt fast och därefter mört, saftigt, sött, rätt syrligt. God arom. Brunfärgas rätt långsamt.
Plockningstid: Slutet av september
Mognadstid: Slutet av september. Håller som ätäpple till februari, som köksäpple till maj eller juni.
Historik: Sortens ursprung är okänd. Kanske är äpplet uppdraget vid Ekebyhovs slott på Ekerö vid sekelskiftet 1800/1900 eller dessförinnan. Plantskolan vid Ekebyhov saluförde sorten 1920-1943.

Görel Kristina Näslund har en blogg om äpplen.

På Ekerö kommuns hemsida finns mer att läsa om äppelgenbanken i Ekebyhovsparken.

Några vanliga svenska sorter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s